competitie info

De vier divisies worden in de Nations League herverdeeld in vier groepen. Op 24 januari 2018 wordt hiervoor geloot. In de twee sterkste divisies wordt er gespeeld in vier groepen van drie landen. Tussen september en november 2018 werken de landen een thuis- en uitwedstrijd af tegen elkaar, de eerste speelronde staat 6 september 2018 op de agenda.

Alleen de hoogstgeplaatste teams van de vier groepen in Divisie A belanden in de eindronde. Deze wordt in de zomer van 2019 afgewerkt en bestaat uit twee halve finales, een troostfinale en de finale, precies het format van de eerste EK's, die tussen 1960 en 1980.

In de lagere divisies wordt gestreden om promotie en degradatie. De vier groepswinnaars van Divisie B, C en D promoveren, terwijl de vier hekkensluiters in de groepen van Divisie A, B en C degraderen.

Het EK 2020

Begint het al te duizelen? Dat is heel normaal, want de UEFA hanteert een belastingdienst-achtige slogan, maar dan net anders. Leuker kunnen we het niet maken, wel moeilijker.

Met de komst van de Nations League gaat ook de kwalificatieperiode voor het volgende EK op de schop. Het Europese eindtoernooi - een speciale editie, afgewerkt in dertien landen - bestaat net als in 2016 uit 24 deelnemers. Twintig landen plaatsen zich via de reguliere kwalificatie, die pas in maart 2019 begint en dus niet vlak na het WK. Er worden tien kwalificatiepoules geformeerd, waarvan de toptwee zich plaatst voor het EK.

Resteren er vier tickets. En hier komt de Nations League om de hoek kijken. Elke divisie heeft zijn eigen route, waarin de vier groepswinnaars strijden om een EK-ticket. Dat gebeurt in halve finales en een enkele finale. Voor de toplanden is de Nations League dus een ideaal vangnet om na een mislukte kwalificatie alsnog de eindronde te halen. En wat te denken van de zwakke broeders? Divisie D, waarin de Andorra's en Gibraltars de degens kruisen, is verzekerd van één ticket.

Voor het Nederlands elftal is deze opzet ook goed nieuws. Mocht de EK-kwalificatie (net als in 2016) mislukken, dan heeft Oranje in elk geval de Nations League nog achter de hand.

Als een groepswinnaar zich al via de echte kwalificatie heeft geplaatst voor het eindtoernooi, mag het land dat daarna het best geklasseerd is deelnemen aan de strijd om een EK-ticket. In het uiterste geval (als er minder dan vier teams overblijven) wordt gekeken naar de UEFA-ranking om eventueel landen uit andere leagues uit te nodigen.

Resteert nog één vraag: houdt na bijna 120 jaar het fenomeen oefeninterland op te bestaan? Natuurlijk niet, landen hebben van de UEFA nog steeds alle vrijheid om sparringpartners uit te nodigen.

Het Nederlands elftal kan zich opmaken voor Divisie A. Ten tijde van het maken van deze uitlegvideo zat Oranje nog virtueel in Divisie B. Verder zijn er weinig landen verschoven.

 

Definitieve indeling

 

Divisie A
Duitsland, Portugal, België, Spanje, Zwitserland, Frankrijk, Engeland, Italië, Polen, Kroatië, IJsland en Nederland.

Divisie B
Rusland, Noord-Ierland, Slowakije, Zweden, Wales, Oekraïne, Bosnië-Herzegovina, Oostenrijk, Turkije, Ierland, Denemarken en Tsjechië.

Divisie C
Hongarije, Slovenië, Albanië, Montenegro, Servië, Schotland, Roemenië, Griekenland, Bulgarije, Israel, Noorwegen, Cyprus, Finland, Litouwen, Estland.

Divisie D
Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Georgië, Armenië, Macedonië, Faeröer, Luxemburg, Letland, Moldavië, Kazachstan, Liechtenstein, Andorra, Malta, Kosovo, San Marino en Gibraltar

 

volg voetbaluitslagen-nickdeheus.nl ook  op sociale media met o.a. LIVE wedstrijden en heel veel meer!!!